Składniki na ciasto kruche :
- 330 g mieszanki mąk (użyłam własnej mieszanki)
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szkl cukru
- 1 jajko "L"
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 60 g śmietany 18%
- 10 g proszku do pieczenia bez glutenu
Kruchy spód wykonałam w/g przepisu :
Ciasto sernikowe :
- 1 kg twarogu
- 3/4 szkl cukru
- 5 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- 2 szkl mleka
Piana:
- 5 białek
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier z żółtkami utrzeć.
Dodać twaróg , śmietanę , olej , budyń w proszku oraz mleko.
Wszystko wymieszać, a następnie zblendować na gładką masę.
Formę wyłożoną ciastem kruchym podpiec w 180 stop.C przez ok 10 min.
Na pianę ubić 5 białek z odrobiną soli , gdy piana będzie sztywna dodać cukier i dalej ubijać,
pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Podpieczony spód posmarować pianą z białek .
Na spód wylać masę sernikową .
Piec w 180 stop.C ok 40 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na wierzchu pozostałą pianę z białek.
Ponownie włożyć ciasto do piekarnika i podpiekać kolejne 10-15 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz