SERNIK "palce lizać"


Składniki na ciasto kruche :
  • 330 g mieszanki mąk (użyłam własnej mieszanki)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 jajko "L"
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g śmietany 18%
  • 10 g proszku do pieczenia bez glutenu

Kruchy spód wykonałam w/g przepisu :



Ciasto sernikowe :

  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szkl cukru 
  • 5 żółtek 
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szkl mleka 

Piana:



  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier z żółtkami utrzeć.
 Dodać twaróg , śmietanę , olej , budyń w proszku oraz mleko.
Wszystko wymieszać, a następnie zblendować na gładką masę.
Formę wyłożoną ciastem kruchym podpiec w 180 stop.C przez ok 10 min.

Na pianę ubić 5 białek z odrobiną soli , gdy piana będzie sztywna dodać cukier i dalej ubijać,
pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Podpieczony spód posmarować pianą z białek .
Na spód wylać masę sernikową .



Piec w 180 stop.C ok 40 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na wierzchu pozostałą pianę z białek.
Ponownie włożyć ciasto do piekarnika i podpiekać kolejne 10-15 minut.

Smacznego! 

Komentarze