SERNIK na migdałowym spodzie





Migdałowy spód:
  • 200g zmielonych migdałów
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru




     Miękkie masło wymieszać z 2 jajkami , cukrem oraz cukrem waniliowym .
Ubijać mikserem aż wszystkie składniki się połączą.
     Dodać 200gr migdałów i dokładnie wyrobić ciasto .
 Odstawić na chwilę ,aż ciasto zgęstnieje.
Przełożyć ciasto do formy i łyżką rozprowadzić ( ciasto jest dość rzadkie - klei się ) .
     Ciasto wraz z foremką włożyć na 10 min do zamrażalnika ,
 wyjąć i dłonią delikatnie wyrównać spód oraz boki ciasta .
      Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki w tym czasie przygotujemy pianę i masę serową .

                    
Piana :
  • 1 białko
  • szczypta soli                   
  • 1 łyżeczka cukru 




Białko ubić z szczyptą soli . Gdy piana będzie gęsta dodać cukier i miksować jeszcze chwilę aż cukier nie będzie wyczuwalny . Ubitą pianą posmarować kruchy spód ciasta .


Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek + 1 żółtko
  • 300ml śmietany 36%




Twaróg dwukrotnie zmielić .
Piekarnik nagrzać do 170stopni C .




Do miski wrzucamy 5 jajek + 1 żółtko .
 Miksujemy na najwyższych obrotach .
 Gdy jajka zaczną gęstnieć dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując.
 Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny dodać  2 bardzo kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (zdjęcie poniżej ) i zmiksować z masą jajeczną na najniższych obrotach miksera .
 Pod koniec miksowania wlać śmietankę 36% oraz zmielony twaróg i dokładnie wymieszać masę serową .







 Masę serową wylać na migdałowy spód posmarowany pianą z białek i delikatnie wyrównać wierzch.
 Piec w temp 170stop.C ok 40 min ,
po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stop. C i piec kolejne 20 minut .
Jeśli po 40 min. wierzch ciasta za bardzo nam się przyrumieni możemy przykryć całe ciasto folią aluminiową i dalej wypiekać sernik ( ja nie przykryłam ).
Sernik delikatnie urośnie i popęka na wierzchu ,
a potem opadnie - to normalne .
Przed krojeniem ciasto należy mocno schłodzić  ( minimum kilka godzin )
gdyż sernik jest bardzo delikatny o konsystencji budyniowej .



Smacznego!

Komentarze