Migdałowy spód:
- 200g zmielonych migdałów
- 60 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki cukru
Miękkie masło wymieszać z 2 jajkami , cukrem oraz cukrem waniliowym .
Ubijać mikserem aż wszystkie składniki się połączą.
Dodać 200gr migdałów i dokładnie wyrobić ciasto .
Odstawić na chwilę ,aż ciasto zgęstnieje.
Przełożyć ciasto do formy i łyżką rozprowadzić ( ciasto jest dość rzadkie - klei się ) .
Ciasto wraz z foremką włożyć na 10 min do zamrażalnika ,
wyjąć i dłonią delikatnie wyrównać spód oraz boki ciasta .
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki w tym czasie przygotujemy pianę i masę serową .
Piana :
- 1 białko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Białko ubić z szczyptą soli . Gdy piana będzie gęsta dodać cukier i miksować jeszcze chwilę aż cukier nie będzie wyczuwalny . Ubitą pianą posmarować kruchy spód ciasta .
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek + 1 żółtko
- 300ml śmietany 36%
Twaróg dwukrotnie zmielić .
Piekarnik nagrzać do 170stopni C .
Do miski wrzucamy 5 jajek + 1 żółtko .
Miksujemy na najwyższych obrotach .
Gdy jajka zaczną gęstnieć dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując.
Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny dodać 2 bardzo kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (zdjęcie poniżej ) i zmiksować z masą jajeczną na najniższych obrotach miksera .
Pod koniec miksowania wlać śmietankę 36% oraz zmielony twaróg i dokładnie wymieszać masę serową .
Masę serową wylać na migdałowy spód posmarowany pianą z białek i delikatnie wyrównać wierzch.
Piec w temp 170stop.C ok 40 min ,
po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stop. C i piec kolejne 20 minut .
po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stop. C i piec kolejne 20 minut .
Jeśli po 40 min. wierzch ciasta za bardzo nam się przyrumieni możemy przykryć całe ciasto folią aluminiową i dalej wypiekać sernik ( ja nie przykryłam ).
Sernik delikatnie urośnie i popęka na wierzchu ,
a potem opadnie - to normalne .
a potem opadnie - to normalne .
Przed krojeniem ciasto należy mocno schłodzić ( minimum kilka godzin )
gdyż sernik jest bardzo delikatny o konsystencji budyniowej .
gdyż sernik jest bardzo delikatny o konsystencji budyniowej .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz