Zrobiłam je pierwszy raz , byłam pewna ze nic ciekawego z tego nie będzie ,
ale jesteśmy nimi oczarowani.
Ciasteczka zniknęły w 5 min i właśnie piekę kolejną blaszkę .
Ciasteczka są zwarte , nie kruszą się , nie łamią ,
są mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz - coś wspaniałego !
Składniki:
- 160g kleiku ryżowego (1 opak)
- 40g wiórek kokosowych (można zastąpić kleikiem )
- 200g margaryny lub masła
- 150g cukru
- 4 jajka
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C .
Rozpuszczamy margarynę / masło i studzimy.
Do miski wsypujemy kleik , wiórki ( jeśli nie mamy wiórek uzupełniamy i dodajemy 40g kleiku ryżowego), cukier i ostudzoną margarynę/masło .
W drugiej misce oddzielamy białko od żółtka .
Żółtka dodajemy do miski z kleikiem i wiórkami .
Białka osobno ubijamy z odrobina soli na sztywno .
Wszystko dokładnie mieszamy delikatnie łyżką, aż do połączenia składników.
Z powstałej masy robimy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie formując ciasteczka .
Pieczemy ok 30min z termoobiegiem .
Smacznego!
,
Komentarze
Prześlij komentarz