Składniki:
- 100g mąki owsianej
- 100g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 50g cukru
- 100g masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczka soli
Zagniatamy wszystko , formujemy kuleczki i pieczemy na gazie z obu stron w specjalnej formie (patelni ) do wypieku orzeszków .
Gotowe , ostudzone orzeszki sklejamy kremem
( przepis na krem do wyboru poniżej ).
Krem orzechowy:
- 1,5 szkl. cukru
- 1/2 szkl mleka (zwykłego)
- 1 margaryna lub masło
- 3 łyżki kakao
- 50 g orzechów włoskich zmielonych
- 2 szkl. mleka w proszku
Cukier , masło i mleko (zwykłe) zagotować .
Lekko ostudzić i dodać mleko w proszku , kakao i orzechy.
Mieszać tak długo aż masa nie będzie miała grudek .
Lekko schłodzoną masą przekładać orzeszki sklejając po 2szt .
Krem kakowy :
- 125g masła lub margaryny
- 125ml wody
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2,5 szkl. mleka w proszku
Masło , wodę, cukier i kakao zagotować .
Lekko ostudzić i dodać mleko w proszku .
Mieszać tak długo aż masa nie będzie miała grudek.
Schłodzoną masą przekładać orzeszki sklejając po 2szt .
Krem kawowy:
- 100g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- odrobina gorzkiego kakao
- 50g czekolady czekolady
- 1/2 batonika/wafelka bezglutenowego ( coś w rodzaju Princessy lub Grześka ale w wersji bez glutenu - te akurat gluten zawierają !!! )
Żółtka ubić na parze z cukrem aż masa będzie gęsta.
Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną - ucierać na gładką masę .
Do masy jajecznej dodać spirytus , kawę , kakao, startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i dobrze pokruszony bezglutenowy wafelek .
Wszystko dokładnie połączyć.
Tak przygotowanym kremem napełnić połówki orzeszków i dobrze sklejać .
Komentarze
Prześlij komentarz