- 10 kg ziemniaków surowych obranych i przeciśniętych przez praskę / kombajn - maja być starte , po odciśnięciu uzyskamy ok 6kg
- 1kg ziemniaków ugotowanych w obierkach
- 1kg mięsa (łopatka ugotowana w przyprawach - kilka szt. ziela angielskiego, 3 liście laurowe , łyżeczka majeranku ,sól i pieprz )
- 2 jajka (możemy pominąć )
- boczek ok 400gr
- cebula 2szt
- olej
Ugotować łopatkę w kawałku w przyprawach (do miękkości),
Ugotowane mięso pokroić na kawałki i zmielić .
Doprawiłam zmieloną łopatkę "kucharkiem" bezglutenowym (można też użyć soli i pieprzu) .
Ja dodaje do mięsa mielonego 2 surowe jajka , ale nie jest to konieczne .
Ugotowane ziemniaki (ostudzone) obieramy i przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa
(u mnie sitko nr 6).
Surowe starte ziemniaki (u mnie maszynka tzw. tarka Litewska )
Przeciśnięte ziemniaki przeciskamy przez gęstą pieluchę .
Po odciśnięciu ziemniaków w odciśniętej wodzie pojawi się skrobia ,
tą skrobię wyjmujemy z wody i dodajemy do tych odciśniętych ziemniaków
( dzięki temu kartacze nie rozpadną się podczas gotowania).
Ważymy ziemniaki gotowane oraz surowe - stosunek ziemniaków ma być taki aby na 6kg surowych odciśniętych ziemniaków dodać 1kg ugotowanych
( więcej spowoduje ze kartacze rozpadną się podczas gotowania ).
Czyli gdy odcisnęłam ziemniaki surowe uzyskałam z 10kg ok 6kg surowej masy którą połączyłam z 1kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków , posoliłam do smaku próbując.
Z tak powstałej masy ziemniaków biorę porcje (wielkości dłoni ) i lepie kluski z mięsem w środku .
Z tak powstałej masy ziemniaków biorę porcje (wielkości dłoni ) i lepie kluski z mięsem w środku .
( kartacze nie rozpadną się przy gotowaniu )
.
Kartacze wrzucam do mocno gotującej się wody .
Mieszam dopiero pod koniec ,a raczej zanurzam te kartacze które były na wierzchu w wodzie .
Boczek i cebulę ( ewentualnie samą cebulkę) kroję w małą kostkę , smażę na oleju na złoto .
Polewam ugotowane kartacze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz