PLACEK Z RABARBAREM



Składniki:

  • 400 g pokrojonego rabarbaru
  • 2 jajka
  • 150 g + 50 g cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 200 g zsiadłego mleka 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 20 g tapioki

Pokrojony rabarbar posypujemy 50 g cukru i odstawiamy na 20 min,aż puści sok.
Sok zlewamy - nie będzie nam potrzebny, rabarbar przekładamy na sitko.

Całe jajka wrzucamy do misy miksera i ubijamy z 150 g cukru na biały puch , 
dodajemy olej , po chwili dodajemy zsiadłe mleko 
 i miksujemy aż składniki się połączą .

W oddzielnej misce wsypujemy suche składniki : mąki,
proszek do pieczenia oraz sodę - wszystko dokładnie mieszamy.
Do masy jajecznej przesiewamy przez sitko suche składniki i delikatnie łączymy ze sobą składniki za pomocą drewnianej łyżki .

Nagrzewamy piekarnik do 175 stop. C 

Ciasto wylewamy do formy o rozm. 24 x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia .

Na ciasto równomiernie rozkładamy odsączony rabarbar oraz posypujemy kruszonką.
Kruszonkę zrobiłam z tego przepisu :

Ciasto pieczemy ok 50 minut -termoobieg
 ( sprawdzamy wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika )

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!

Komentarze

  1. Rewelacyjny. Mój synek stwierdził, że w końcu mama upiekła mu normalne ciacho, takie jakie zna sprzed przejścia na dietę bg.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz