Składniki:
- 400 g pokrojonego rabarbaru
- 2 jajka
- 150 g + 50 g cukru
- 6 łyżek oleju
- 200 g zsiadłego mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 20 g tapioki
Pokrojony rabarbar posypujemy 50 g cukru i odstawiamy na 20 min,aż puści sok.
Sok zlewamy - nie będzie nam potrzebny, rabarbar przekładamy na sitko.
Całe jajka wrzucamy do misy miksera i ubijamy z 150 g cukru na biały puch ,
dodajemy olej , po chwili dodajemy zsiadłe mleko
i miksujemy aż składniki się połączą .
W oddzielnej misce wsypujemy suche składniki : mąki,
proszek do pieczenia oraz sodę - wszystko dokładnie mieszamy.
Do masy jajecznej przesiewamy przez sitko suche składniki i delikatnie łączymy ze sobą składniki za pomocą drewnianej łyżki .
Nagrzewamy piekarnik do 175 stop. C
Ciasto wylewamy do formy o rozm. 24 x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia .
Na ciasto równomiernie rozkładamy odsączony rabarbar oraz posypujemy kruszonką.
Kruszonkę zrobiłam z tego przepisu :
Ciasto pieczemy ok 50 minut -termoobieg
( sprawdzamy wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika )
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Rewelacyjny. Mój synek stwierdził, że w końcu mama upiekła mu normalne ciacho, takie jakie zna sprzed przejścia na dietę bg.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje :-)
Usuń