Składniki:
- 1 główka kapusty białej
- 1 szkl ryżu
- 1 kg mięsa wieprzowego (np.łopatka)
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 średni ziemniak
- włoszczyzna
- 3 jajka "L"
- 1 łyżka majeranku
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- przyprawa warzywna do smaku ( Balviten )
- 3 kostki rosołowe bezglutenowe (np : z Biedronki )
- 1 mały koncentrat pomidorowy
W dużym garnku obgotować kapustę .
Z kapusty zdjąć wszystkie liście (w które zawiniemy gołąbki ).
W garnku ugotować ryż w osolonej wodzie , ostudzić .
Mięso wieprzowe zmielić razem z 1 marchewką , połową cebuli oraz obranym ziemniakiem .
Mięso wyrobić dodając jajka , ugotowany ryż, 1 łyżeczkę majeranku , zmielone ziele angielskie oraz do smaku przyprawę warzywną .
Porcję mięsa z ryżem zawijać w liść kapusty.
Zawinięte gołąbki układać ciasno na dnie garnku .
Zalać wodą tak aby przykryła w całości gołąbki
Do garnka dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę , 1/2 cebuli , 1 łyżkę majeranku ,
5-6 ziaren ziela angielskiego, liście laurowe , kostki rosołowe oraz przyprawę warzywną do smaku (1-2 łyżki stołowe) .
Wszystko razem gotować ok 40 minut .
Dodać cały koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 10-15 minut .
Ketchup wykonany w/g przepisu w linku
Sos:
- 1 słoik (350 gr) ketchupu domowego
- 500 gr śmietanki słodkiej
- 1 kostka smakowa wołowa (Biedronka)
- przyprawa warzywna ( Balviten do smaku)
Do garnka wlać śmietankę , dodać ketchup oraz kostkę wołową i doprawić do smaku
( 1-2 łyżeczki ) przyprawą warzywną .
Wszystko razem zagotować ciągle mieszając.
Gołąbki podawać z ziemniakami polane sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz