GOŁĄBKI z sosem


Składniki:
  • 1 główka kapusty białej 
  • 1 szkl ryżu
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np.łopatka)
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 średni ziemniak
  • włoszczyzna
  • 3 jajka "L"
  • 1 łyżka majeranku
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • przyprawa warzywna do smaku  ( Balviten )
  • 3 kostki rosołowe bezglutenowe (np : z Biedronki ) 
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 

W dużym garnku obgotować kapustę .
Z kapusty zdjąć wszystkie liście (w które zawiniemy gołąbki ).
W garnku ugotować ryż w osolonej wodzie , ostudzić .
Mięso wieprzowe zmielić razem z 1 marchewką , połową cebuli oraz obranym ziemniakiem .
Mięso wyrobić dodając jajka , ugotowany ryż, 1 łyżeczkę majeranku , zmielone ziele angielskie oraz do smaku przyprawę warzywną .
Porcję mięsa z ryżem zawijać w liść kapusty.


Zawinięte gołąbki układać ciasno na dnie garnku .
Zalać wodą tak aby przykryła w całości gołąbki 
Do garnka dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę , 1/2 cebuli , 1 łyżkę majeranku , 
5-6 ziaren ziela angielskiego, liście laurowe , kostki rosołowe oraz przyprawę warzywną do smaku (1-2 łyżki stołowe) .
Wszystko razem gotować ok 40 minut . 
Dodać cały koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 10-15 minut .


Ketchup wykonany w/g przepisu w linku


Sos:
  • 1 słoik (350 gr)  ketchupu domowego 
  • 500 gr śmietanki słodkiej 
  • 1 kostka smakowa wołowa (Biedronka)
  • przyprawa warzywna ( Balviten do smaku)
Do garnka wlać śmietankę , dodać ketchup oraz kostkę wołową i doprawić do smaku
 ( 1-2 łyżeczki ) przyprawą warzywną .
Wszystko razem zagotować ciągle mieszając.



Gołąbki podawać z ziemniakami polane sosem. 




Smacznego! 

Komentarze