Porcja na 30 słoiczków
Składniki:
- 1 kg papryki
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 1 kg jabłek
- 1 kg marchwi
- 1 kg cukinii
- 1/2 kg cebuli
- 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 2 l. wody
- 3 szkl cukru
- 1 szkl octu 10%
- 5 czubatych łyżeczek soli
- 10 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 liście laurowe
- 3 - 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego białego
Warzywa i owoce pokroić w kostkę.
Zagotować zalewę z wody , cukru , octu .
Do gotującej się zalewy włożyć warzywa.
Gotować w odkrytym garnku ok 30 min .
Doprawić do smaku przyprawami i solą .
Pod koniec gotowania dodać koncentraty pomidorowe, zagotować.
Do miseczki odlać trochę sosu , przestudzić i dokładnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną .
Cały sos zagotować , z sosu wyjąć wszystkie goździki (nie miksujemy ).
Sos lekko przestudzić i dokładnie zmiksować .
Ponownie zagotować i gorący przekładać do wyparzonych słoiczków.
Słoiki dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem układając na ściereczce do czasu aż ostygną .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz