KETCHUP domowy



Porcja na 30 słoiczków


Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 l. wody
  • 3 szkl cukru
  • 1 szkl octu 10%
  • 5 czubatych łyżeczek soli 
  • 10 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 3 - 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego białego 



Warzywa i owoce pokroić w kostkę.
Zagotować zalewę z wody , cukru , octu .
Do gotującej się zalewy włożyć warzywa.
Gotować w odkrytym garnku ok 30 min .
Doprawić do smaku przyprawami i solą .
Pod koniec gotowania dodać koncentraty pomidorowe, zagotować.
Do miseczki odlać trochę sosu , przestudzić i dokładnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną  .
Cały sos zagotować , z sosu wyjąć wszystkie goździki (nie miksujemy ). 
Sos lekko przestudzić i dokładnie zmiksować . 
Ponownie zagotować i gorący przekładać do wyparzonych słoiczków.
Słoiki dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem układając na ściereczce do czasu aż ostygną .


Smacznego! 

Komentarze