Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. wody
- olej do smarowania patelni
- 500 g pieczarek
- przyprawa uniwersalna bezglutenowa
- olej roślinny
Dodatkowo:
- bezglutenowa bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Pieczarki umyć , obrać i osuszyć .
Pokrojone pieczarki podsmażyć w małej ilości oleju ( 2-3 łyżki) ,
doprawić do smaku przyprawą uniwersalną bezglutenową , ostudzić.
W dużej misce wymieszaj jajka , wodę, mleko oraz cukier waniliowy.
Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem,
aż masa zgęstnieje i będzie gładka (bez grudek).
Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem,
aż masa zgęstnieje i będzie gładka (bez grudek).
Odstaw na ok 20-30 minut.
Do miseczki nalej trochę oleju ok 50ml.
Olejem delikatnie natłuść patelnie przed smażeniem każdego naleśnika np: za pomocą pędzelka .
Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
Formujemy krokiety wkładając do każdego naleśnika po 2-3 łyżki farszu .
Gotowe krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku ,
a następnie w bułce tartej bezglutenowej i podsmażamy na patelni z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz