KROKIETY Z PIECZARKAMI


Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • olej do smarowania patelni
Farsz 

  • 500 g pieczarek
  • przyprawa uniwersalna bezglutenowa
  • olej roślinny

Dodatkowo:
  • bezglutenowa bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Pieczarki umyć , obrać i osuszyć . 
Pokrojone pieczarki podsmażyć w małej ilości oleju ( 2-3 łyżki)  ,
 doprawić do smaku przyprawą uniwersalną bezglutenową , ostudzić. 

W dużej misce wymieszaj jajka , wodę, mleko oraz cukier waniliowy.
 Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem,
 aż masa zgęstnieje i będzie gładka (bez grudek).
Odstaw na ok 20-30 minut.

Do miseczki nalej trochę oleju ok 50ml.
Olejem delikatnie natłuść patelnie przed smażeniem każdego naleśnika np: za pomocą pędzelka .
Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.

Formujemy krokiety wkładając do każdego naleśnika po 2-3 łyżki farszu .

Gotowe krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku , 
a następnie w bułce tartej bezglutenowej i podsmażamy na patelni z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju .

Smacznego!

Komentarze