KARKÓWKA z pomarańczową nutą


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna bezglutenowa do smaku ( ok 1 łyżki )

Karkówkę pokroić w 1 cm plastry . 
Z pozostałych składników zrobić w miseczce marynatę ,
przyprawę uniwersalną dodajemy i próbujemy marynatę - ma być lekko słona.

Mięso natrzeć marynatą , przełożyć do naczynia żaroodpornego,
a następnie chłodzić w lodówce przez ok 12 - 24 godz aż mięso skruszeje.

 Karkówkę wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temp. 200 stop.C
Gdy piekarnik się nagrzeje , pieczemy ok 1,5 godziny.

Smacznego!

Komentarze