Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna bezglutenowa do smaku ( ok 1 łyżki )
Karkówkę pokroić w 1 cm plastry .
Z pozostałych składników zrobić w miseczce marynatę ,
przyprawę uniwersalną dodajemy i próbujemy marynatę - ma być lekko słona.
Mięso natrzeć marynatą , przełożyć do naczynia żaroodpornego,
a następnie chłodzić w lodówce przez ok 12 - 24 godz aż mięso skruszeje.
Karkówkę wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temp. 200 stop.C
Gdy piekarnik się nagrzeje , pieczemy ok 1,5 godziny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz