SERNIK NA ZIMNO z truskawkami



Składniki: 

  • 1 gotowy blat biszkoptowy bezglutenowy 
  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła 83%
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1/2 opak żelatyny ( bez śladowej ilości glutenu) 


  • Dodatkowo : 

    • truskawki
    • 2 galaretki truskawkowe bezglutenowe


    Biszkopt upiekłam z 3 jaj z tego przepisu : 
    Wyrósł dość wysoki, więc przekroiłam na połowę i uzyskałam dwa jasne blaty biszkoptowe o średnicy 30 cm .
    Biszkopt ułożyłam w rancie wyłożonym papierem do pieczenia.


    Do misy miksera stopniowo dodać twaróg , cukier puder , bardzo miękkie masło oraz śmietankę.
    Wyrobić wszystko na gładką masę.

    W oddzielnej miseczce żelatynę zalać małą ilością wrzątku ok 100 ml i dokładnie rozmieszać.

    Do masy twarogowej wciąż ucierając stopniowo dodać jeszcze ciepłą żelatynę .
    Dokładnie połączyć wszystkie składniki masy .


    Na biszkopt wylać masę twarogową , wyrównać łopatką i ułożyć umyte truskawki .

    W oddzielnej miseczce rozpuścić obie galaretki, ale w mniejszej ilości wody ok. 750 ml
    Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki.
    Wstawić do lodówki, aż mocno stężeje.

    Smacznego!

    Komentarze