BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI z czarnymi jagodami


Ciasto:
  • 500 g Mix It Schar
  • 260 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g miękkiego masła  
Nadzienie:
  • 300 g czarnych jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Dodatkowo:
  • 1 jajko "L"
  • 1 łyżka mleka

Mleko podgrzać , dodać cukier , 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdżę .
Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać resztę mąki , cukier waniliowy, jajka, masło oraz wyrośnięte drożdże .
Ciasto wyrabiać mikserem .
Blat oraz dłonie oprószyć mąką chlebową .
Na blat wyjąć wyrobione ciasto i utworzyć kule.
Ciasto podzielić na 16 kawałków .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Na papierze ułożyć okrągłe bułeczki (lekko spłaszczyć )

Gdy bułeczki urosną , posmarować je rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka , 
a następnie obsypać kruszonką 

Kruszonkę wykonałam w/g przepisu z linku poniżej :

W każdej bułeczce za pomocą spodu od kieliszka zrobić dołek.
W każdym z dołków za pomocą szprycy umieściłam nadzienie z czarnych jagód

Piec w 180 stop. C ok 20 minut ( termoobieg ) 


Bułeczki po upieczeniu są bardzo mięciutkie , delikatne ...
Pycha !

Smacznego!

Komentarze