- 500 g Mix It Schar
- 260 ml mleka
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 2,5 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g miękkiego masła
- 300 g czarnych jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko "L"
- 1 łyżka mleka
Mleko podgrzać , dodać cukier , 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdżę .
Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać resztę mąki , cukier waniliowy, jajka, masło oraz wyrośnięte drożdże .
Ciasto wyrabiać mikserem .
Blat oraz dłonie oprószyć mąką chlebową .
Na blat wyjąć wyrobione ciasto i utworzyć kule.
Ciasto podzielić na 16 kawałków .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Na papierze ułożyć okrągłe bułeczki (lekko spłaszczyć )
Gdy bułeczki urosną , posmarować je rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka ,
a następnie obsypać kruszonką
Kruszonkę wykonałam w/g przepisu z linku poniżej :
W każdej bułeczce za pomocą spodu od kieliszka zrobić dołek.
W każdym z dołków za pomocą szprycy umieściłam nadzienie z czarnych jagód
Piec w 180 stop. C ok 20 minut ( termoobieg )
Bułeczki po upieczeniu są bardzo mięciutkie , delikatne ...
Pycha !
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz