RABARBAROWIEC TEŚCIOWEJ


Dziś dzielę się przepisem mojej teściowej,który jest z nami od lat 
aczkolwiek w wersji bezglutenowej dopiero od nie dawna .
W naszym domu jest to ciasto które rozpoczyna sezon rabarbarowy i choć sezon sam w sobie jest krótki pieczemy to ciasto również zimą korzystając z mrożonych porcji pokrojonego rabarbaru.
A dlaczego mrozimy rabarbar ?
 Bo to ciasto jest przepyszne i jest to jedno z smaczniejszych ciast jakie pieczemy w naszym domu .
Tego ciasta nie trzeba zachwalać , wystarczy je spróbować raz i zapragniecie więcej :-) 


Składniki:
  • 1/2 kg pokrojonego rabarbar
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 jajek "L"
  • 1szkl cukru
  • 500 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 1 szkl oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 (płaska) łyżeczka sody oczyszczonej

Pokrojony rabarbar posypujemy 1/2 szkl cukru i odstawiamy na 20 min aż puści sok.
Sok zlewamy - nie będzie nam potrzebny, rabarbar przekładamy na sitko.

Całe jajka wrzucamy do misy miksera i ubijamy z 1 szkl cukru na biały puch , 
dodajemy olej i miksujemy aż składniki się połączą .

W oddzielnej misce wsypujemy suche składniki : mąkę ( ja użyłam Extra uniwersalna mieszanka firmy Bezgluten), kakao , cynamon , proszek do pieczenia oraz sodę - wszystko dokładnie mieszamy.
Do masy jajecznej przesiewamy przez sitko suche składniki i delikatnie łączymy ze sobą składniki za pomocą drewnianej łyżki .

Nagrzewamy piekarnik do 175 stop. C 

Ciasto wylewamy do formy o rozm. 24 x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia .


Na ciasto równomiernie rozkładamy odsączony rabarbar. 


Ciasto pieczemy ok 50 minut
 ( sprawdzamy wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika )

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Komentarze