Dziś dzielę się przepisem mojej teściowej,który jest z nami od lat
aczkolwiek w wersji bezglutenowej dopiero od nie dawna .
W naszym domu jest to ciasto które rozpoczyna sezon rabarbarowy i choć sezon sam w sobie jest krótki pieczemy to ciasto również zimą korzystając z mrożonych porcji pokrojonego rabarbaru.
A dlaczego mrozimy rabarbar ?
Bo to ciasto jest przepyszne i jest to jedno z smaczniejszych ciast jakie pieczemy w naszym domu .
Tego ciasta nie trzeba zachwalać , wystarczy je spróbować raz i zapragniecie więcej :-)
Składniki:
- 1/2 kg pokrojonego rabarbar
- 1/2 szkl cukru
- 5 jajek "L"
- 1szkl cukru
- 500 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1 szkl oleju
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 (płaska) łyżeczka sody oczyszczonej
Pokrojony rabarbar posypujemy 1/2 szkl cukru i odstawiamy na 20 min aż puści sok.
Sok zlewamy - nie będzie nam potrzebny, rabarbar przekładamy na sitko.
Całe jajka wrzucamy do misy miksera i ubijamy z 1 szkl cukru na biały puch ,
dodajemy olej i miksujemy aż składniki się połączą .
W oddzielnej misce wsypujemy suche składniki : mąkę ( ja użyłam Extra uniwersalna mieszanka firmy Bezgluten), kakao , cynamon , proszek do pieczenia oraz sodę - wszystko dokładnie mieszamy.
Do masy jajecznej przesiewamy przez sitko suche składniki i delikatnie łączymy ze sobą składniki za pomocą drewnianej łyżki .
Nagrzewamy piekarnik do 175 stop. C
Ciasto wylewamy do formy o rozm. 24 x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia .
Na ciasto równomiernie rozkładamy odsączony rabarbar.
Ciasto pieczemy ok 50 minut
( sprawdzamy wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika )
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz