CIASTO "CAPPUCCINO"



Składniki na ciasto:

  • 4 jajka "L"
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl bezglutenowego Cappuccino (orzechowe ewentualnie śmietankowe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu


Masa :

  • 1/2 l. śmietany 30% 
  • 1 śnieżka bez glutenu 
  • 2 łyżki Cappuccino
  • 1 galaretka cytrynowa bez glutenu
  • 2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

  • zamrożona gorzka czekolada 


Białka ubić z cukrem , dodać żółtka wymieszane wcześniej z wodą.
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
Ciasto przelać do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 
w 150 stop. C przez ok 40 min.
Ostudzone ciasto przekrój na 3 równe części.

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z śnieżką , dodać cukier, cappuccino i ubić .
Do ubitej śmietany dodawać malutkimi porcjami tężejącą galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać.

Masę dzielimy na 3 części i każdą porcją przekładamy nasze ciasto w kolejności : 
ciasto + warstwa kremu cappuccino 
ciasto + warstwa kremu cappuccino 
ciasto + warstwa kremu cappuccino
potarkowana czekolada

Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.


Smacznego!

Komentarze