Składniki na ciasto:
- 4 jajka "L"
- 2 łyżki wody
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl bezglutenowego Cappuccino (orzechowe ewentualnie śmietankowe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
Masa :
- 1/2 l. śmietany 30%
- 1 śnieżka bez glutenu
- 2 łyżki Cappuccino
- 1 galaretka cytrynowa bez glutenu
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- zamrożona gorzka czekolada
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka wymieszane wcześniej z wodą.
Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
Ciasto przelać do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i upiec
w 150 stop. C przez ok 40 min.
Ostudzone ciasto przekrój na 3 równe części.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z śnieżką , dodać cukier, cappuccino i ubić .
Do ubitej śmietany dodawać malutkimi porcjami tężejącą galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę dzielimy na 3 części i każdą porcją przekładamy nasze ciasto w kolejności :
ciasto + warstwa kremu cappuccino
ciasto + warstwa kremu cappuccino
ciasto + warstwa kremu cappuccino
potarkowana czekolada
Ciasto przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz