TŁUKANICA


Tłukanica (tawkanica) to moje smaki dzieciństwa...

Tłukanica to danie podlaskie, a jakże smaczne i proste. 
To danie które robiła moja babcia i mama urodzone na Sejneńszczyźnie przekazywane z pokolenia na pokolenie , obecnie zajadają się nim moje dzieci, a kiedyś będą i wnuki .
Teraz przepis często się modyfikuje i robi się ją z grochem lub ciecierzycą ,
ale kiedyś były to zwykłe tłuczone ziemniaki z skwarkami i cebulką duszoną na maśle podawane z kwaśnym mlekiem. 





Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 300 g boczku wędzonego
  • 100 g masła
  • sól 
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • mleko zsiadłe


Ziemniaki obrać i ugotować.
Boczek i cebulę drobno pokroić.
Na maśle podsmażyć boczek z cebulką , dodać do ugotowanych ziemniaków , wymieszać.
Tłukanicę podawać z zsiadłym mlekiem i odrobiną kwaśnej śmietany. 


Smacznego!

Komentarze