Tłukanica (tawkanica) to moje smaki dzieciństwa...
Tłukanica to danie podlaskie, a jakże smaczne i proste.
To danie które robiła moja babcia i mama urodzone na Sejneńszczyźnie przekazywane z pokolenia na pokolenie , obecnie zajadają się nim moje dzieci, a kiedyś będą i wnuki .
Teraz przepis często się modyfikuje i robi się ją z grochem lub ciecierzycą ,
ale kiedyś były to zwykłe tłuczone ziemniaki z skwarkami i cebulką duszoną na maśle podawane z kwaśnym mlekiem.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 300 g boczku wędzonego
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
- mleko zsiadłe
Ziemniaki obrać i ugotować.
Boczek i cebulę drobno pokroić.
Na maśle podsmażyć boczek z cebulką , dodać do ugotowanych ziemniaków , wymieszać.
Tłukanicę podawać z zsiadłym mlekiem i odrobiną kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz