Biszkopt ciemny(2 blaty fi 26cm):
Składniki:
- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao
Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę.
Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach.
Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).
Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół).
Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.
Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.
Biszkopt jasny (1 blat fi 26cm ):
Składniki :
- 3 jajka rozm. "L"
- 90g cukru kryształu
- 65 g mąki ryżowej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 10g tapioki
- szczypta soli
Białka jaj oddzielić od żółtek .
Do białek dodać szczyptę soli .
Ubijać białka na najwyższych obrotach miksera gdy uzyskamy sztywna pianę dodać malutkimi porcjami ( to ważne aby sypać po trochu ) cukier i ubijać tak długo,
aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne , następnie dodajemy kolejni po 1 żóltku ,
gdy jedno żółtko dobrze połączy się z białkami dopiero wtedy dodajemy kolejne żółtko aż wykorzystamy wszystkie żółtka .
Wyłączyć mikser - nie będzie nam już potrzeby .
Wszystkie mąki przesiać do masy jajecznej i bardzo delikatnie drewnianą łopatka wymieszać ciasto na biszkopt .
Gdy składniki się połączą przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .
Ja swój biszkopt upiekłam w rancie bez papieru , nie natłuszczałam rantu .
Piec w 175stop. C ok 35min
Żelka truskawkowa:
- 400 gr mrożonych truskawek
- 50 gr cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki wrzucić do garnuszka , dodać cukier i 2 łyżki wody.
Na bardzo małym ogniu ciągle mieszając czekamy aż truskawki się rozgotują .
Następnie przetrzeć przez sitko, aby oddzielić drobne pesteczki i ewentualne grudki.
W oddzielnej misce rozpuścić dwie galaretki w ok 200 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać.
Galaretki dodać do ciepłych truskawek i mieszać do połączenia składników .
Tortownicę ( 24cm ) wyłożyć folią spożywczą .
Na folię wylać naszą żelkę .
Żelkę wstawić na kilka godzin do lodówki do czasu aż stężeje .
Krem śmietanowo - mascarponowy:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 opak mascarpone
- 6 łyżek cukru
Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera z cukrem . Gdy śmietana będzie sztywna dodać mascarpone i delikatnie miksować aż do czasu połączenia składników.
Konfitura porzeczkowa:
- 0,5 kg czarnej porzeczki
- 250 g cukru
- 1/4 opakowania pektyny (u mnie dżemix Celiko)
Porzeczkę zmiksować a następnie wymieszać z pektyną umieszczoną w garnuszku.
Zagotować ciągle mieszając .
Dodać cukier i dokładnie wymieszać .
Gotować wszystko razem 2-3 minuty.
Krem Kopiec Kreta:
Krem wykonałam w/g przepisu podanym na opakowaniu.
Ciasto Kopiec Kreta:
Ciasto upiekłam w/g przepisu podanym na opakowaniu .
Ostudzone ciasto pokruszyłam i obsypałam wierzch tortu jako atrapa ziemi.
Dodatkowo :
- 5 bananów
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Każdy z biszkoptów w trakcie składania tortu nasączyłam wodą zmieszaną z sokiem z 1 cytryny.
Sok z 1 cytryny rozrobiłam w ok 600ml wody.
Sokiem z drugiej cytryny skropiłam banany dzięki czemu nie ściemniały.
Tort składam w wysokim rancie i chłodzę kilkanaście godzin w lodówce .
Po tym czasie tort tynkuję .
Tort otynkowałam masą śmietanową - mascarponową.
Tynk śmietanowo - mascarponowy:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 opak mascarpone
- 6 łyżek cukru
Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera z cukrem . Gdy śmietana będzie sztywna dodać mascarpone i delikatnie miksować aż do czasu połączenia składników.
Tort składałam w następującej kolejności:
- biszkopt ciemny
- 1/2 konfitury z czarnej porzeczki
- 1/3 kremu śmietanowo - mascarponowego
- żelka truskawkowa
- 1/3 kremu śmietanowo - mascarponowego
- biszkopt jasny
-1/2 kremu Kopiec Kreta
- banany
-1/2 kremu Kopiec Kreta
- biszkopt ciemny
- 1/3 kremu śmietanowo - mascarponowego
Ozdoby:
- Masa cukrowa firmy Kelmy (kolor zielony,pistacjowy,pomarańczowy , biały, szary , różowy , cielisty, czarny , brązowy )
Ozdoby wykonałam ręcznie
Tort w przekroju:
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz