Składniki (na 6 szt) :
- 330 g mieszanki mąk ( *użyłam własnej mieszanki )
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szkl cukru
- 1 jajko "L"
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 60 g śmietany 18%
- 10 g proszku do pieczenia bez glutenu
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Utworzyć z ciasta kulę.
Ciasto można schłodzić , ale nie jest to konieczne ponieważ bardzo łatwo się formuje.
Foremki na tartaletki starannie wypełnić ciastem .
Należy pamiętać aby po wyłożeniu formy ciasto nakłuć widelcem.
Tartaletki pieczemy 16-18 min w 180 stop.C (termoobieg)
Budyń:
- 2 budynie ( u mnie morelowe firmy Amylon)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Tartaletki możemy wypełnić różnymi kremami typu lemon curd , śmietanowo - mascarponowym lub słonym karmelem .
Ja dziś użyłam masy budyniowej oraz owoców (brzoskwinie z puszki , maliny , czarne jagody).
Jeśli tartaletki mają trochę dłużej postać możemy wierzch owoców polać tężejącą galaretką np: krystaliczną ( bez glutenu )
Smacznego!
* zmieszałam mąki : ryżowa , kukurydziana, gryczana , teff , jaglana
Komentarze
Prześlij komentarz