Składniki:
- 500 g piersi kurczaka lub indyka
- mieszanka warzywna ( u mnie gotowa 0,5 kg mrożonka)
- 1 szkl. mąki kukurydzianej lub inna
- 1 gotowy sos słodko-kwaśny bez glutenu
- 2 kostki rosołowe bez glutenu
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- przyprawa warzywna do smaku
- olej do smażenia
Pierś kurczaka pokroić w kawałki i
obtoczyć w mące kukurydzianej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumieni.
W tym czasie do garnka wrzucić mieszankę warzyw ( uwaga na gluten! czytamy skład ) , przyprawy oraz podsmażoną pierś kurczaka, wlewamy wodę tak aby zakryła mięso i warzywa.
Wszystko razem dusimy ok 30 minut,
dodajemy sos słodko-kwaśny i dusimy kolejne 10 min ciągle mieszając.
Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz