POTRAWKA Z KURCZAKA


Składniki:
  • 500 g piersi kurczaka lub indyka
  • mieszanka warzywna ( u mnie gotowa 0,5 kg mrożonka)
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej lub inna 
  • 1 gotowy sos słodko-kwaśny bez glutenu
  • 2 kostki rosołowe bez glutenu
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawa warzywna do smaku
  • olej do smażenia


Pierś kurczaka pokroić w kawałki i
obtoczyć w mące kukurydzianej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumieni.

W tym czasie do garnka wrzucić mieszankę warzyw ( uwaga na gluten! czytamy skład ) , przyprawy oraz podsmażoną pierś kurczaka, wlewamy wodę tak aby zakryła mięso i warzywa.
Wszystko razem dusimy ok 30 minut, 
dodajemy sos słodko-kwaśny i dusimy kolejne 10 min ciągle mieszając. 

Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną .

Smacznego!

Komentarze