Składniki:
- 300 g mąki MIX B Schar
- 250 wrzątku
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 kg mięsa wieprzowego np: łopatka
- 1 cebula
- 1 marchew
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 łyżki majeranku
- przyprawa warzywna do smaku
Mięso ugotować razem z marchwią ,cebulą i przyprawami.
Gdy mięso ostygnie zmielić razem z cebulą i obraną marchewką .
Wywar nie będzie na potrzebny.
Zmielone mięso doprawić przyprawą warzywną do smaku , do mięsa możemy dodać 2 jajka (jeśli nie mamy nietolerancji pokarmowej ) i wymieszać farsz.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkować na blacie obsypanym mąką Mix B Schar i wycinać kółka .
Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu ,
smarujemy brzegi pieroga (od środka) pędzelkiem namoczonym w wodzie i zlepiamy .
Gotowe pierogi wrzucamy do lekko posolonego wrzątku z 1 łyżką oleju i gotujemy 2-3 min od wypłynięcia .
Komentarze
Prześlij komentarz