PIEROGI BEZ JAJEK z mięsnym farszem


Składniki:
  • 300 g mąki MIX B Schar
  • 250 wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Farsz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np: łopatka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki majeranku
  • przyprawa warzywna do smaku


Mięso ugotować razem z marchwią ,cebulą i przyprawami. 
Gdy mięso ostygnie zmielić razem z cebulą i obraną marchewką .  
Wywar nie będzie na potrzebny.
Zmielone mięso doprawić przyprawą warzywną do smaku , do mięsa możemy dodać 2 jajka (jeśli nie mamy nietolerancji pokarmowej ) i wymieszać farsz. 

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkować na blacie obsypanym mąką Mix B Schar i wycinać kółka .
Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu ,
smarujemy brzegi pieroga (od środka) pędzelkiem namoczonym w wodzie i zlepiamy .
Gotowe pierogi wrzucamy do lekko posolonego wrzątku z 1 łyżką oleju i gotujemy 2-3 min od wypłynięcia .


Przepis pochodzi z bloga Bezglutenowej mamy

Smacznego!

Komentarze