PIECZEŃ RZYMSKA




Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego np.łopatka
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 1/2 cebuli
  • 3 jajka "L"
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • przyprawa warzywna np: Balviten
  • liście laurowe
  • smalec 

Mięso zmielić razem z marchwią, ziemniakiem oraz cebulą.
Dodać jajka , majeranek , ziele angielskie , przyprawę warzywną do smaku .
Mięso dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Blaszkę wysmarować od środka smalcem .
Przełożyć mięso do blaszki i wyrównać wierzch . 
Wierzch mięsa zmoczyć wodą, oprószyć majerankiem ,
 ułożyć kilka liści laurowych i wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego .
Na pieczeni ułożyć kilka plastrów smalcu .


Piec w 180 stop. C  około 60-70 minut.


Smacznego!

* SĘKACZ na zdjęciu jest bez glutenu

Komentarze