Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego np.łopatka
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- 1/2 cebuli
- 3 jajka "L"
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- przyprawa warzywna np: Balviten
- liście laurowe
- smalec
Mięso zmielić razem z marchwią, ziemniakiem oraz cebulą.
Dodać jajka , majeranek , ziele angielskie , przyprawę warzywną do smaku .
Mięso dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Blaszkę wysmarować od środka smalcem .
Przełożyć mięso do blaszki i wyrównać wierzch .
Wierzch mięsa zmoczyć wodą, oprószyć majerankiem ,
ułożyć kilka liści laurowych i wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego .
Na pieczeni ułożyć kilka plastrów smalcu .
Piec w 180 stop. C około 60-70 minut.
Smacznego!
* SĘKACZ na zdjęciu jest bez glutenu
Komentarze
Prześlij komentarz