KIESZONKI Z INDYKA



Składniki:

  • 80 dag piersi indyka
  • 40 dag piersi kurczaka 
  • 2 kwaśne jabłka
  • 5 dag utartego żółtego sera
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 jajka
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta bez glutenu 
  • przyprawa warzywna np: Balviten
  • sól
  • olej do smażenia

Pierś kurczaka umyć i zmielić , pierś indyczą pokroić w mniejsze kawałki i zbić tłuczkiem.
Jabłka obrać , pokroić na cienkie plasterki.
Do mielonego mięsa kurczaka dodać rodzynki , utarty ser , śmietankę ,
 wbić 2 jajka , przyprawić do smaku i wymieszać .


Na plastrach indyka ułożyć porcję przygotowanego nadzienia  oraz plaster jabłka .
Kieszonkę złożyć jak naleśnik.


Kieszonki panierować w jajku i bułce tartej .
Obsmażyć z obu stron w rozgrzanym oleju na rumiano.


Usmażone kieszonki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut .



Smacznego!

Komentarze