CHLEB RYŻOWY


Składniki:
  • 5 opak. mieszanki na chleb ryżowy Celiko
  • 200 g kefiru
  • 600 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru


Żółtka utrzeć z cukrem do białości ,
 dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę.
Uformować kulę. 
Blaszkę natłuścić masłem i uformować bochenek.
Chleb odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godz aż podwoi objętość.


Gdy chleb urośnie zrobić kilka nacięć nożem.


Piekarnik nagrzać do 60 stop. C
Wstawić chleb na ok 10-15 min.
Nie wyjmując chleba z piekarnika zwiększyć temperaturę do 180 stop.C
Gdy w piekarniku uzyskamy temp. 180 stop.C pieczemy chleb przez ok 50 minut


Smacznego! 

Komentarze