BARANEK WIELKANOCNY




Składniki:

  • 250 g mieszanki uniwersalnej bezglutenowej
  • 3 jajka "L"
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1/3 szkl oleju
  • aromat np: migdałowy
  • cukier puder do posypania 

Formę posmarować olejem .
Piekarnik nagrzać do 180 stop.C 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek . 
Białka ubić z szczyptą soli .
W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej , aromat , wodę gazowaną i cały czas mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę .
Na koniec połączyć ciasto z ubitą pianą i dokładnie wymieszać .
Ciasto przelać do specjalnej formy w kształcie baranka .



Ciasto wstawić do piekarnika .
Piec ok 35 min (termoobieg).
Ostudzonego baranka posypać cukrem pudrem

Smacznego!

Komentarze