ZUPA KALAFIOROWA



Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1 opak mrożonego kalafiora
  • 2 kostki rosołowe bez glutenu 
  • przyprawa warzywna do smaku ( Balviten - ok 1 łyżki )
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 500 ml słodkiej śmietany 
  • 2 łyżki tapioki


Warzywa obrać , ziemniaki pokroić w drobną kostkę .
 Marchew , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Warzywa wrzucić do dużego garnka i zalać wodą ,dodać przyprawy.
Gotować aż warzywa będą miękkie.
W miseczce rozrobić śmietanę z tapioką - dodać trochę gorącej zupy i wszystko razem wymieszać.
Śmietanę z tapioką dodać do zupy .
Gotować wszystko razem ok 5 min co chwile mieszając .

Smacznego! 

Komentarze