NUGGETSY



Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki 
Ciasto:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka "L"
  • 1 i 1/2 szkl mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
Sos:
  • 50 g ketchupu bez glutenu
  • 100 g majonezu bez glutenu 
Dodatkowo:
  • mąka kukurydziana do obtaczania
  • olej i smalec do smażenia


Pierś kurczaka pokroić na paski o grubości ok 1-2cm .
Mięso obsypać przyprawami (papryka słodka, ostra oraz sól ).
Wszystko razem dokładnie wymieszać . 
Pierś kurczaka włożyć na kilka godzin do lodówki .
W oddzielnej misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto .
Dodać mięso z kurczaka i wszystko dokładnie wymieszać aby pierś pokryła się ciastem .
Do oddzielnej miski przesypać mąkę kukurydzianą w której będziemy obtaczać każdego nuggetsa przed smażeniem .
W rondelku lub w frytkownicy rozgrzać olej z smalcem w proporcji 1:2 .
Wrzucać nuggetsy na bardzo gorący tłuszcz i smażyć na złoto .
W między czasie przygotować sos ( wymieszać majonez z ketchupem) .



Nuggetsy podawać z sosem i frytkami .

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej chrupiącą można dodać do ciasta pokruszone płatki kukurydziane. 

Smacznego! 


Komentarze