KRUPNIK





Składniki:
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 2 podudzia kurczaka
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej 
  • 2 kostki rosołowe bez glutenu 
  • przyprawa warzywna do smaku ( Balviten - ok 1 łyżki )
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 ml słodkiej śmietany 
  • 1 łyżka tapioki


Warzywa obrać , ziemniaki pokroić w drobną kostkę .
 Marchew , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Warzywa oraz podudzia kurczaka wrzucić do dużego garnka ,
 zalać wodą oraz dodać przyprawy.
Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie , dodać do zupy.
Gotować wszystko razem , aż warzywa będą miękkie.
W miseczce rozrobić śmietanę z tapioką - dodać trochę gorącej zupy i wymieszać.
Śmietanę z tapioką dodać do zupy .
Gotować wszystko razem ok 5 min co chwile mieszając .

Smacznego





Komentarze