Ciasto:
- 500 g mąki Extra Uniwersalna Mieszanka Bezglutenowa ( Bezgluten )
- 280 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 75 g miękkiego masła
- 1 jajko "L"
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem , pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki .
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-20 min.
Resztę mąki wsypać do miski , dodać sól , wymieszać
następnie dodać jajko , miękkie masło , skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny .
Wszystko wymieszać , dodać wyrośnięte drożdże .
Ciasto dokładnie wyrobić ( ja wyrabiałam w maszynie) .
Utworzyć kulę . Blat roboczy oraz kulę obsypać mąką .
Dłońmi oprószonymi mąką uformować 16 porcji ciasta .
Nadzienie:
- 250 g mrożonych czarnych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski wsypać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną , wymieszać .
Dodać mrożone czarne jagody i wymieszać.
Z każdej porcji ciasta uformować płaski placek , nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zawinąć tak, aby jagody podczas pieczenia nie wypłyneły .
Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Dodatkowo:
- 1 jajko "L"
- 1 łyżka mleka
Piekarnik nagrzać do 60 stop. C .
Włożyć blachę z jagodziankami na 5-10 min , aby jagodzianki urosły , po tym czasie wyjąc jagodzianki i posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka
( ja użyłam pędzelka ).
Piekarnik nagrzać do 180 stop. C
Jagodzianki piec 20 minut
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
Z cukru pudru oraz wrzątku przygotować lukier .
Zamiast wody do cukru pudru możemy dodać sok z cytryny .
Jeszcze ciepłe jagodzianki posmarować lukrem.
Studzić na kratce .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz