JAGODZIANKI




Ciasto:
  • 500 g mąki Extra Uniwersalna Mieszanka Bezglutenowa ( Bezgluten )
  • 280 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 75 g miękkiego masła 
  • 1 jajko "L"
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli 

Ciepłe mleko wymieszać z cukrem , pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki .
Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-20 min.
Resztę mąki wsypać do miski , dodać sól , wymieszać 
następnie dodać jajko , miękkie masło , skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny .
Wszystko wymieszać , dodać wyrośnięte drożdże .
Ciasto dokładnie wyrobić ( ja wyrabiałam w maszynie) .
Utworzyć kulę . Blat roboczy oraz kulę obsypać mąką .
Dłońmi oprószonymi mąką uformować 16 porcji ciasta .

Nadzienie:
  • 250 g mrożonych czarnych jagód 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Do miski wsypać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną , wymieszać . 
Dodać mrożone czarne jagody i wymieszać.
Z każdej porcji ciasta uformować płaski placek , nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zawinąć tak, aby jagody podczas pieczenia nie wypłyneły .
Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. 




Dodatkowo:
  • 1 jajko "L"
  • 1 łyżka mleka 
Piekarnik nagrzać do 60 stop. C .
 Włożyć blachę z jagodziankami na 5-10 min , aby jagodzianki urosły , po tym czasie wyjąc jagodzianki i posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka 
( ja użyłam pędzelka ).
Piekarnik nagrzać do 180 stop. C 
Jagodzianki piec 20 minut 

Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku

Z cukru pudru oraz wrzątku przygotować lukier . 
Zamiast wody do cukru pudru możemy dodać sok z cytryny .
Jeszcze ciepłe jagodzianki posmarować lukrem.
Studzić na kratce .


Smacznego! 

Komentarze