DROŻDŻÓWKI z serem



Ciasto:
  • 500 g Mix It Schar
  • 260 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g miękkiego masła  

Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka 

Dodatkowo:
  • 1 jajko "L"
  • 1 łyżka mleka


Mleko podgrzać , dodać cukier , 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdżę .
Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać resztę mąki , cukier waniliowy, jajka, masło oraz wyrośnięte drożdże .
Ciasto wyrabiać mikserem .
Blat oraz dłonie oprószyć mąką chlebową .
Na blat wyjąć wyrobione ciasto i utworzyć kule.
Ciasto podzielić na 16 kawałków .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Na papierze ułożyć okrągłe bułeczki (lekko spłaszczyć ).



Piekarnik nagrzać do 60 stopni C
Wstawić na chwilę (5-10 min ) bułeczki do piekarnika , aby podwoiły swoją objętość.



Gdy bułeczki urosną , posmarować je rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka , 
a następnie obsypać kruszonką .

Kruszonkę wykonałam w/g przepisu z linku poniżej :





W każdej bułeczce za pomocą spodu od kieliszka zrobić dołek.



W każdym z dołków za pomocą szprycy umieściłam nadzienie z twarogu 


Piec w 180 stop. C ok 20 minut ( termoobieg ) 


Bułeczki po upieczeniu są bardzo mięciutkie , delikatne ...
Pycha !


Smacznego! 

Komentarze