Składniki:
- 300g mieszanek mąk ( po 50 gr : ryżowa, kukurydziana , gryczana , mix B , mix C , teff )
- 5 jajek "L"
- 1 szkl cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 szkl wody gazowanej
- 3/4 szkl oleju kokosowego
- aromat np: migdałowy
- cukier puder do posypania
Formę posmarować olejem .
Piekarnik nagrzać do 180 stop.C
Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać.
Białka oddzielić od żółtek .
Białka ubić z szczyptą soli .
W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej , aromat , wodę gazowaną i cały czas mieszając stopniowo dodawać przesiane mąki .
Na koniec połączyć ciasto z ubitą pianą i dokładnie wymieszać .
Ciasto podzielić na 2 części w dwóch oddzielnych miskach .
Do jednej miski dodać 3 łyżki kakao , a do drugiej dodać 3 łyżki mąki uniwersalnej .
Każda z mas dokładnie wymieszać .
Na środku blaszki wylewać naprzemiennie po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta .
Ciasto wstawić do piekarnika .
Piec ok 35 min (termoobieg).
Babkę wyjąć z blaszki . Ostudzić .
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz