BABKA PIASKOWA






Składniki :

  • 200g masła 83%
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżeczek mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki octu
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat migdałowy lub cytrynowy




Masło utrzeć z cukrem. 
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia
 stopniowo dodawać do masła ucierając na przemian z jajkami .
Wlać ocet i aromat , wymieszać . 
Następnie dodać olej .
 Wszystko dokładnie wymieszać .
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x25 cm lub foremki na babkę .
Piec w 175 stop. C przez ok 45 minut.
Babkę można polać lukrem.




Smacznego! 

Komentarze