SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



Składniki:
  • gotowy kruchy spód np. ciasto kruche-Celiko
  • 800 g twarogu półtłustego
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka "L"
  • 2 budynie (waniliowe / śmietankowe)
  • 250 g masła lub margaryna bez glutenu 
  • brzoskwinie w syropie (puszka)
Beza:
  • 5 białek z jaj rozm "L"
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki budyniu 



Formę wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto kruche wykonać w/g przepisu podanym na opakowaniu i wyłożyć spód formy do pieczenia .

Piekarnik nagrzej do 150 stopni C.

Twaróg zmielić , dodać miękkie masło , jajko , cukier , oraz wsypać proszek budyniowy .
 Wszystko wyrobić mikserem na jednolitą masę .

W oddzielnej misce miksujemy białka jaj z odrobiną soli . 
Gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny .
Pod koniec miksowania dodajemy 3 łyżki budyniu i delikatnie na najniższych obrotach miksujemy wszystko razem do połączenia się składników .

Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w plastry.

Kruchy spód smarujemy ubitym białkiem za pomocą pędzelka, 
a następnie nakłuwamy cały spód widelcem .
Na posmarowany spód białkiem wylewamy masę serową .
Na masę serową układamy pokrojone brzoskwinie.
Na brzoskwiniach rozsmarowujemy pozostałe ubite białko (bezę)  .

Pieczemy 60 minut. 



Smacznego! 

Komentarze