Składniki:
- gotowy kruchy spód np. ciasto kruche-Celiko
- 800 g twarogu półtłustego
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka "L"
- 2 budynie (waniliowe / śmietankowe)
- 250 g masła lub margaryna bez glutenu
- brzoskwinie w syropie (puszka)
- 5 białek z jaj rozm "L"
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki budyniu
Formę wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto kruche wykonać w/g przepisu podanym na opakowaniu i wyłożyć spód formy do pieczenia .
Piekarnik nagrzej do 150 stopni C.
Twaróg zmielić , dodać miękkie masło , jajko , cukier , oraz wsypać proszek budyniowy .
Wszystko wyrobić mikserem na jednolitą masę .
W oddzielnej misce miksujemy białka jaj z odrobiną soli .
Gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny .
Pod koniec miksowania dodajemy 3 łyżki budyniu i delikatnie na najniższych obrotach miksujemy wszystko razem do połączenia się składników .
Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w plastry.
Kruchy spód smarujemy ubitym białkiem za pomocą pędzelka,
a następnie nakłuwamy cały spód widelcem .
Na posmarowany spód białkiem wylewamy masę serową .
Na masę serową układamy pokrojone brzoskwinie.
Na brzoskwiniach rozsmarowujemy pozostałe ubite białko (bezę) .
Pieczemy 60 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz