Składniki:
- 100g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50g. mąki gryczanej
- 120ml mleka
- 1 jajko "L"
- 4 czubate łyżki kakao Celiko
- 200g masła 83%
- 250g cukru
- 200g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Mleko , masło , kakao , cukier zagotować w rondelku.
Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki którą użyjemy do polania ciasta
Pozostałą masę w rondelku wystudź.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą ,
a następnie przesiej do masy w rondelku , dodaj
jajko oraz jogurt .
Miksuj wszystko aż do czasu gdy składniki sie połączą .
Ciasto przelej do formy.
Piecz ok 50 minut.
Wystudzone ciasto polej odlaną masą .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz