Składniki na ciasto :
- 500g mąki na ciasto (ja użyłam: Glutenex Mix - koncentrat ciasta)
- 350ml mleka
- 60g cukru
- 40g świeżych drożdży
- 75g miękkiego masła 83%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 cytryna
Dodatkowo :
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- konfitura
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem , pokruszonymi drożdżami oraz kilkoma łyżkami mąki .
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę z drobnej tarce .
Pozostałą mąkę wsypać do misy miksera i dodawać kolejno masło , 1 jajko , skórkę z cytryny oraz drożdże z mlekiem i cukrem i wszystko dokładnie wyrobić .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dłońmi moczonymi w wodzie formować z ciasta małe kulki i układać na papierze do pieczenia.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie w miseczce dokładnie mieszamy 1 jajko z 1 łyżką mleka i
smarujemy pędzelkiem każdą wyrośnięta drożdżówkę
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
Następnie robimy kruszonkę
Kruszonka :
- 100g mąki (ja użyłam: Glutenex Mix - koncentrat ciasta)
- 50g cukru
- 50g miękkiego masła 83%
- aromat bezglutenowy (opcjonalnie kilka kropel - dowolny zapach )
Wszystkie składniki razem wymieszać starając się, aby kruszonka była sypka .
Kruszonkę wykorzystuję do wszelkich ciast i bułek drożdżowych .
Kruszonką posypujemy drożdżówki
Drożdżówki pieczemy w 180st. ok 20-25 min
Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki nadziewamy konfiturą
( ja użyłam domowej konfitury z truskawek )
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz