Składniki :
- 2,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 jajka "L"
- 1 szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
- boczek wędzony (w kawałkach oraz w plastrach )
- sól
- smalec (do wysmarowania blachy)
- śmietana kwaśna 18% (opcjonalnie)
Blachę natłuścić smalcem
Ziemniaki i cebulę obrać następnie zetrzeć na tarce
( ja użyłam tarki do ziemniaków od wschodnich sąsiadów).
Do startych ziemniaków dodać jajka , mąkę ,
boczek pokrojony w drobne paski lub kostkę oraz doprawić do smaku solą .
Ja sypie co chwilę sprawdzając smak - sól ma być lekko wyczuwalna ( nie słona) .
Użyłam boczku (Dulano) z Lidla oraz firmy Kaminiarz
Wszystko dokładnie wymieszałam , masę ziemniaczaną wylać na wysmarowaną blachę .
Na wierzchu babki ułożyłam plastry boczku
Piec na rumiano ok 1,5 godz w 180st.
W naszej tradycji babkę ziemniaczaną podaje się z kwaśną śmietaną ,
dlatego umieściłam śmietanę 18% w składnikach,
ale nie jest to obowiązkowa
gdyż sama babka ziemniaczana jest wystarczająco pyszna .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz