TORT SEROWY ( sernik gotowany z brzoskwiniami )

 

Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka "L"
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 80g rodzynek
  • 80g suszonych moreli
  • brzoskwinie w puszce
  • 1 galaretka pomarańczowa



 Bakalie drobno pokroić
Twaróg zmielić
 2 jajka utrzeć z cukrem
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucierać, 
aż składniki się połączą w gładką masę.




Tortownicę (26cm) lub blaszkę (24cmx24cm) wyłożyć papierem do pieczenia ,
a następnie ułożyć na dnie bezglutenowe biszkopty.




Przygotować galaretkę wg przepisu podanym na opakowaniu.





Masło rozpuścić w dużym garnku




Dodać zmielony twaróg oraz masę jajeczną




Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu ok 15 minut
 ciągle mieszając (masa szybko się przypala).
Masa twarogowa zacznie gęstnieć .




Po 15 minutach zdjąć garnek i dodać do masy pokrojone bakalie .
Wymieszać.




Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy wyłożonej biszkoptami.
Odstawić na chwilę, aż lekko ostygnie.




Brzoskwinie z puszki pokroić i wyłożyć na masie serowej.




Ciasto zalać tężejącą galaretką
( nie wylewać płynnej galaretki gdyż podpłynie pod ciasto )




Tort podawać mocno schłodzony ( najlepiej po 12 godzinach)

Smacznego!

Komentarze