NALEŚNIKI ( z twarogiem )



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • cukier waniliowy
  • olej do smarowania patelni


W dużej misce wymieszaj jajka , wodę, mleko oraz cukier waniliowy.
 Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem, aż masa zgęstnieje i będzie gładka (bez grudek).
Odstaw na ok 20-30 minut.
Do miseczki nalej trochę oleju ok 50ml.
Olejem delikatnie natłuść patelnie przed każdym naleśnikiem

Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.






W czasie gdy naleśniki ostudzą się przygotowujemy farsz .

FARSZ (twarożek z rodzynkami):
  • 600g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku


Twaróg zemleć  .
Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą i zostawić aż napęcznieją.
Zlać wodę i dodać do twarogu.
Dodać cukier waniliowy oraz cukier do smaku wg uznania
( ja dałam ok. 2-3 łyżki stołowe).
Wszystko dokładnie wymieszać .



Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki twarożku.



i rozprowadzić. 




Naleśniki złożyć w dowolny kształt.



Podawać na ciepło
( podsmażyć na patelni na małej ilości oleju)
posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami.
Smacznego!


Komentarze