BLINY LITEWSKIE


Składniki:
  • 500g ugotowanego mięsa ( łopatki)
  • 1 kg gotowanych ziemniaków w obierkach
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i zmielić

Dodać mąkę ziemniaczaną oraz 2 jajka, 
 doprawić solą do smaku.


W oddzielnej misce przygotować farsz .
Zmielić mięso i doprawić w/g uznania,  
(ja dodałam przyprawy warzywnej firmy Balviten )
następnie dodać 2 jajka i wszystko razem wymieszać.


Formować z masy ziemniaczanej kulki i nadziewamy mięsnym farszem , rozpłaszczamy i smażymy na patelni z obu stron na oleju.
 Bliny podajemy z sosem 
 Ja wykonałam sos pieczarkowy.


Sos pieczarkowy:
  • 500g pieczarek
  • 500ml śmietany słodkiej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • przyprawa warzywna Balviten
  • kostka rosołowa



Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić .
Podsmażyć na patelni na małej ilości oleju .
Olej zlać ( nie będzie nam już potrzebny)
Pieczarki przełożyć do garnuszka i zalać wodą ,
aby lekko przykryła grzyby.
Doprawić przyprawą warzywną do smaku oraz dodać 1 kostkę rosołową, gotować kilka minut .
Śmietankę przelać do miseczki , dodać tapiokę i mieszać tak długo aż nie będzie grudek .
Śmietankę zahartować dodając trochę gorących pieczarek ,wymieszać.
Przelać śmietankę do pozostałych grzybów w garnuszku i dokładnie wymieszać.
Zagotować wszystko razem ciągle mieszając.
Gotowe!





Smacznego!

Komentarze