PTASIE MLECZKO




Składniki :
  • 250ml niesłodzonego zagęszczonego mleka
  • 3 galaretki bez cukru ( Celiko)
  • 2 łyżki żelatyny
  • erytrol do smaku ( 3 łyżki )
  • olej do wysmarowania formy


Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady ( u mnie 90%)
  • 30g masła


Galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody , wymieszać .
W osobnym naczyniu rozpuścić w małej ilości wody żelatynę , dokładnie wymieszać, dodać do galaretki i dokładnie połączyć .

I


Schłodzone mleko ubić na najwyższych obrotach (w dużej misce - mocno powiększy objętość )




Gdy mleko będzie już mocno sztywne powoli malutkim strumieniem dodawać stopniowo galaretkę do mleka cały czas miksując.





Formę wysmarować olejem i wylać ptasie mleczko , mocno schłodzić w lodówce .




Gdy ptasie mleczko stężeje przygotować polewę 
( połączyć czekolade z masłem - rozpuścić w kąpieli wodnej ) i polać nią ptasie mleczko .
Ponownie schłodzić .



Smacznego!


Całość ( 8 dużych porcji ) :
1 porcja (245gram ):  233kal  B : 24,9  T: 10,9  W: 7,3gr

Komentarze