Składniki :
- 250ml niesłodzonego zagęszczonego mleka
- 3 galaretki bez cukru ( Celiko)
- 2 łyżki żelatyny
- erytrol do smaku ( 3 łyżki )
- olej do wysmarowania formy
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady ( u mnie 90%)
- 30g masła
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody , wymieszać .
W osobnym naczyniu rozpuścić w małej ilości wody żelatynę , dokładnie wymieszać, dodać do galaretki i dokładnie połączyć .
I
Schłodzone mleko ubić na najwyższych obrotach (w dużej misce - mocno powiększy objętość )
Gdy mleko będzie już mocno sztywne powoli malutkim strumieniem dodawać stopniowo galaretkę do mleka cały czas miksując.
Formę wysmarować olejem i wylać ptasie mleczko , mocno schłodzić w lodówce .
Gdy ptasie mleczko stężeje przygotować polewę
( połączyć czekolade z masłem - rozpuścić w kąpieli wodnej ) i polać nią ptasie mleczko .
Ponownie schłodzić .
Smacznego!
1 porcja (245gram ): 233kal B : 24,9 T: 10,9 W: 7,3gr
Komentarze
Prześlij komentarz