Składniki :
- 6 jaj rozm "L"
- 500g extra uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
- 500ml mleka
- 250ml wody
- 250g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło roztopić w rondelku .
Białka oddzielić od żółtek .
Żółtka przelać do dużej miski i dodać cukier waniliowy - miksować aż żółtka będą białe .
Na żółtka wylać gorące masło ( zaparzyć ) , miksować aż składniki się połączą i ciągle miksując dodać mleko i wodę .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy .
Wszystko dokładnie zmiksować .
W oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno z szczyptą soli .
Gdy piana będzie bardzo gęsta dodać ją do pozostałych składników i delikatnie drewnianą łyżką dokładnie wymieszać .
Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz