GOFRY ALERGIKA - bez jajek , mleka


Składniki :
  • 100g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 250ml mleka roślinnego
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju

   Zmielone siemię lniane wsypać do szklanki i zalać 4 łyżkami gorącej wody , mieszać ąż uzyskamy lniany kisielek.
   W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodaj mleko roślinne ( u mnie ryżowe) , olej oraz powstały kisielek z siemienia lnianego i wszystko dokładnie zmiksuj na gęstą masę .
   Odczekaj 10min , aż składniki się "przegryzą " i masa zgęstnieje . Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze 30-50ml mleka roślinnego .
   Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok 3-4 min ( w zależności od mocy urządzenia ) .



  Smacznego!

Komentarze