Składniki :
- 100g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki gorącej wody
- 250ml mleka roślinnego
- 16g cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
Zmielone siemię lniane wsypać do szklanki i zalać 4 łyżkami gorącej wody , mieszać ąż uzyskamy lniany kisielek.
W misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodaj mleko roślinne ( u mnie ryżowe) , olej oraz powstały kisielek z siemienia lnianego i wszystko dokładnie zmiksuj na gęstą masę .
Odczekaj 10min , aż składniki się "przegryzą " i masa zgęstnieje . Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze 30-50ml mleka roślinnego .
Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok 3-4 min ( w zależności od mocy urządzenia ) .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz