SZARLOTKA



Składniki na kruchy spód :
  • 100g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g miękkiego masła bez laktozy
  • 1/2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche , zrobić kule ,
 zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 30min . 
Ciasto delikatnie wyłożyć na dno formy ( u mnie średnica 34cm ) , nakłuć widelcem .




Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 kisielki cytrynowe 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier / erytrol do smaku

Jabłka obrać i potarkować na dużych oczkach , dodać cukier lub inny zamiennik cukru oraz cynamon i wymieszać próbując czy nie trzeba dosłodzić. 
Do jabłek wsypać proszek z kisielku i wymieszać dokładnie z jabłkami .




Piana : 
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  Białka ubić na najwyższych obrotach z szczyptą soli ,  gdy piana będzie sztywna dodać 1 łyżkę cukru , ubijać tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny . Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do czasu połączenia się składników.

  Pianą z białek - pędzelkiem smarujemy kruchy spód którym wyłożyliśmy naszą formę . Następnie wykładamy masę z jabłek a na wierzchu rozprowadzamy pozostała pianę z białek.
  Pieczemy ok 40-45 minut w 170-175 stop. C

  Jeśli w trakcie pieczenia piana z białek za bardzo się przyrumieni przykrywamy wierzch ciasta folia aluminiowa dalej dopiekając spód ciasta .


  






Smacznego!


Komentarze