Składniki na kruchy spód :
- 100g mąki ryżowej
- 100 g mąki owsianej bez glutenu
- 50g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50g cukru
- 100g miękkiego masła bez laktozy
- 1/2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche , zrobić kule ,
zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 30min .
Ciasto delikatnie wyłożyć na dno formy ( u mnie średnica 34cm ) , nakłuć widelcem .
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 kisielki cytrynowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier / erytrol do smaku
Jabłka obrać i potarkować na dużych oczkach , dodać cukier lub inny zamiennik cukru oraz cynamon i wymieszać próbując czy nie trzeba dosłodzić.
Do jabłek wsypać proszek z kisielku i wymieszać dokładnie z jabłkami .
Piana :
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na najwyższych obrotach z szczyptą soli , gdy piana będzie sztywna dodać 1 łyżkę cukru , ubijać tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny . Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do czasu połączenia się składników.
Pianą z białek - pędzelkiem smarujemy kruchy spód którym wyłożyliśmy naszą formę . Następnie wykładamy masę z jabłek a na wierzchu rozprowadzamy pozostała pianę z białek.
Pieczemy ok 40-45 minut w 170-175 stop. C
Jeśli w trakcie pieczenia piana z białek za bardzo się przyrumieni przykrywamy wierzch ciasta folia aluminiowa dalej dopiekając spód ciasta .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz