TORT BEZOWY malinowo - truskawkowy



Składniki (na 4 blaty o śred.30cm) :
  • 13 dużych białek
  • 500g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

   4 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie są to blachy do pizzy) i oprószyć mąką ziemniaczana .
   W misie miksera umieścić białka. 
Ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodając cukier puder  
(ważne aby sypać stopniowo), cały czas ubijając. 
Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. 
Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i ocet / sok z cytryny i ubić.
   Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy 4 okrągłe blaszki i wyrównać.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 130ºC a nastepnie przez 1 godzinę i ok. 10 minut w temp 100ºC  .
 Blaty bezowe wyrosną, popękają to normalne i tak ma być . 
Wystudzić w stygnącym, zamkniętym piekarniku. 
Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie  i piankowe w środku.




Masa :
  • 1000 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 500g serka mascarpone
  • 400g mrożonych malin
  • cukier puder ( do smaku - u nas ok 100gr) 


Dodatkowo :
  • 500g truskawek
  • 1 śliwka


Mrożone maliny zblendować z odrobiną śmietanki oraz cukrem pudrem .




Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno,
 dodać mascarpone oraz zblendowane maliny.




  Delikatnie jeszcze chwile miksować na wolnych obrotach ,
aż powstanie pyszny krem malinowy któremu (jak widać ) nie można się oprzeć ;-) 




 Gotową masą przekładamy blaty dodają pokrojone drobno truskawki.




Resztą truskawek ozdabiamy tort , ewentualnie innymi owocami ( u mnie : truskawki i śliwki ) . 



Smacznego!

Komentarze

  1. Jaką średnicę mają blaszki, których używasz do pieczenia bezowych placków?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz