Składniki (na 4 blaty o śred.30cm) :
- 13 dużych białek
- 500g cukru pudru
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
4 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie są to blachy do pizzy) i oprószyć mąką ziemniaczana .
W misie miksera umieścić białka.
Ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodając cukier puder
(ważne aby sypać stopniowo), cały czas ubijając.
Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa.
Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i ocet / sok z cytryny i ubić.
Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy 4 okrągłe blaszki i wyrównać.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 130ºC a nastepnie przez 1 godzinę i ok. 10 minut w temp 100ºC .
Blaty bezowe wyrosną, popękają to normalne i tak ma być .
Wystudzić w stygnącym, zamkniętym piekarniku.
Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie i piankowe w środku.
Masa :
- 1000 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
- 500g serka mascarpone
- 400g mrożonych malin
- cukier puder ( do smaku - u nas ok 100gr)
Dodatkowo :
- 500g truskawek
- 1 śliwka
Mrożone maliny zblendować z odrobiną śmietanki oraz cukrem pudrem .
Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno,
dodać mascarpone oraz zblendowane maliny.
Delikatnie jeszcze chwile miksować na wolnych obrotach ,
aż powstanie pyszny krem malinowy któremu (jak widać ) nie można się oprzeć ;-)
Gotową masą przekładamy blaty dodają pokrojone drobno truskawki.
Resztą truskawek ozdabiamy tort , ewentualnie innymi owocami ( u mnie : truskawki i śliwki ) .
Smacznego!
Jaką średnicę mają blaszki, których używasz do pieczenia bezowych placków?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń