PASZTET Z GĘSI

Pasztet konkursowy w którym zajełam II miejsce
Może wam również posmakuje tak jak nam  



 Składniki :
  • 1kg gęsich wątróbek
  • 250g słoniny (wieprzowej)
  • 200g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl. mleka (ryżowego )
  • 100g smalcu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny
 Na rosół:
  • 1 duże udo z gęsi
  • 200g piersi z kurczaka
  • 200 g marchwi
  • 170g pietruszki (korzeń)
  • 100g cebuli
  • 100g selera
  • sól
  • pieprz
Wykonanie :
1. Wątróbki umyć , wyczyścić z błon , przekroić na mniejsze kawałki , opłukać z pozostałej krwi .
Przełożyć do pojemnika i zalać mlekiem ,zamknąć pojemnik i moczyć wątróbki całą noc w mleku przechowując w lodówce dzięki temu wątróbki stracą gorycz .
2.Nastawić rosół dodając obrane warzywa ( w całości - nie kroić ) i pierś z kurczaka oraz udo gęsi ale najpierw pokroić na mniejsze kawałki i dodać do rosołu.
Doprawić solą i pieprzem (po ok.1 małej łyżeczce) oraz uzupełnić woda tak aby przykryła warzywa i mięso.
Gotować na małym ogniu ok 40-45min





3. Pieczarki i cebule drobno pokroić , dusić na smalcu (40gr) aż się zrumienią.
4. Wątróbkę opłukać z mleka i dusić na dużej patelni na smalcu (60gr) , pod koniec dodać pieczarki i cebulę.
Dodać ok 50ml wywaru z rosołu. Podusić chwilę, aby soki się przegryzły.
5.Słoninę kroimy w drobna kostkę. Na dnie rondla wrzucamy połowę pokrojonej słoniny.
Na to wrzucamy podsmażoną wątróbkę z cebulą i pieczarkami wraz z wywarem który powstał oraz przykrywamy resztą słoniny która została.
Podlewamy 50ml rosołu i dusimy wszystko ok 40 min. Studzimy.
6.Z rosołu wyjmujemy mięso i obieramy z kości. Wyciągamy również ugotowane warzywa . Ziele i liść laurowy wyrzucamy .
Mielimy w maszynce do mięsa (mięso i warzywa) .
7.Gdy wątróbka będzie już ostudzoną również mielimy w maszynce do mięsa razem z słoniną, pieczarkami i cebulą.
8. Mielone mięso z rosołu oraz warzywa łączymy z mięsem z wątróbki. Mieszamy . Doprawiamy do smaku mielonym zielem angielskim,
gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy i sprawdzamy próbując czy nie trzeba doprawić w zależności od gustu.
9.Keksówke o wymiarach ok 10x35cm natłuścić smalcem, wyłożyć papierem do pieczenia i papier również natłuścić od wew. smalcem .
10.Przełozyć dobrze wyrobioną masę na pasztet do keksówki .Delikatnie zwilżyć wierzch wywarem z rosołu.
Na wierzchu ułożyć kilka liści laurowych oraz kilka plastrów smalcu wieprzowego.
11.Piec ok 45min w 180st.C
12. Kroić gdy mocno ostygnie gdyż jest bardzo delikatny wręcz puchaty a zarazem delikatny w smaku .


Komentarze