CIASTECZKA OWSIANE




Składniki:
  • 150g płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 75g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g oleju kokosowego lub margaryny bez mlecznej
  • 50 g cukru lub 25 g syropu daktylowego
  • 75g wody


    Płatki owsiane zmielić na grubo ( jedno krótkie naciśniecie guzika) .
Zmielone siemię lniane zalać 4 łyżkami gorącej wody. 
Do miski dodajemy kolejno płatki, mąki , proszek do pieczenia, sól , olej kokosowy oraz siemię lniane , cukier i wodę . 
Mieszamy na jednolite masę .
     Formujemy kuleczki ( ok 20szt ) a następnie formujemy z nich płaskie ciasteczka . 
Na koniec posypujemy na wierzchu każdego ciasteczka gruboziarnistym cukrem .
     Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
 Pieczemy ok 25min w 175stopniach.


Smacznego!

Komentarze