Smak obłędnie czekoladowy coś między Brownie a trufla ...ciasto jest wilgotne i mięciutkie ... polecam ...
Składniki ( na jedna keksówkę na ok 10x30cm ) :
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 50 g kakao ( lub 200 g czekolady gorzkiej)- u mnie kakao Celiko
- 90 g mąki bezglutenowej ( u mnie mix uniwersalny z Czech )
- 10 białek
- polewa czekoladowa
- ( u mnie 50gr czekolady gorzkiej Goplana + 25gr masła )
- płatki migdałowe do posypania
- dodatkowo użyłam 25 gr czekoladowych kropelek ( ale to nie koniecznie)
Miękkie masło utrzeć z cukrem ( można masło rozpuścić i zmiksować z cukrem pudrem) ,
dodać przesiane kakao , mąkę , proszek do pieczenia i sodę , delikatnie wymieszać .
Jeśli używamy czekolady, należy ją najpierw rozpuścić, przestudzić i dopiero wtedy dodać do utartego z cukrem masła ( zamiast kakao)
Białka ubić na sztywną pianę z odrobina soli.
Delikatnie wszystko wymieszać - do ubitych białek dodajemy powoli wymieszane składniki .
Wlać ciasto do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stop .C piekarnika.
Piec około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Po wystygnięciu ciasto oblać polewą czekoladową i od razu posypać płatkami migdałowymi (uprzednio uprażonymi na suchej patelni i wystudzonymi).
Ja polewę przygotowałam z 50 g czekolady (po połowie mlecznej i gorzkiej) oraz 25 g masła (rozpuściłam w kąpieli wodnej ).
Komentarze
Prześlij komentarz