Biszkopt :
- 6 jajek
- 180g cukru kryształ
- 115g mąki ryżowej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 15g mąki z tapioki
- 30g kakao
Wykonałam w/g tego przepisu :
Biszkopt wyszedł super , jak dla mnie bomba , przekroiłam go na 3 blaty.
Masa :
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru
- barwnik
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubiłam z cukrem .
Gdy śmietana zrobiła się gęsta powoli stopniowo dodawać po 1 łyżce serka mascarpone .
Na koniec dodałam 1 krople miętowego barwnika bezglutenowego .
Dodatkowo :
- 1 szklanka herbaty czarnej ( u mnie Saga) + 2 łyżeczki cukru
- 1 konfitura z czarnej porzeczki ( 250ml )
- 1 czekolada gorzka (90gr)
- 125ml śmietanki kremówki 36%
Ułożyłam pierwszy blat na paterze .
Nasączyłam go ok 70ml herbaty wymieszanej z cukrem .
Posmarowałam blat 1/2 konfitury, a następnie 1/4 masy śmietanowo - mascarponowej .
Ułożyłam kolejny blat i powtórzyłam czynność : nasączyłam herbata (ok 70ml ), posmarowałam pozostała konfiturą i 1/4 masy .
Na drugim blacie ułożyłam ostatni trzeci blat i jego również nasączyłam herbatą oraz posmarowałam 1/4 masy . Pozostałą masą posmarowałam i wyrównałam packą boki ciasta .
Włożyłam do lodówki na 30min .
Gdy ciasto się chłodziło przygotowałam polewę .
W garnuszku podgrzałam ( nie gotowałam ) kawałki czekolady ( 90gr) z śmietanka kremówką ( 125ml ) i mieszałam do całkowitego połączenia składników .
Gdy składniki się połączyły delikatnie łyżka polewałam tort - najpierw boki a następnie wierzch tortu i na koniec wyrównałam polewę packą .
Udekorowałam listkami mięty .
Smacznego !
Ps. Tort wyszedł tak smaczny że zniknął w 8 godzin ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz