BISZKOPT (ciemny )




średnica 2cm
( 2 blaty )


Składniki:
  •  6 jajek
  •  180g cukru kryształ
  •  115g mąki ryżowej
  •  30g mąki ziemniaczanej
  •  15g mąki z tapioki
  •  30g kakao
  
 Białka ubijamy (miksujemy) na puszystą sztywną pianę.
 Następnie w 4-5 partiach dodajemy cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. 
Kiedy otrzymamy lśniącą sztywną pianę (miksujemy ok. 4 minut aż rozpuści się cukier) zmniejszamy obroty o połowę i dodajemy po jednym żółtku (każde kolejne wtedy aż pierwsze się zmiksuje z białkami).

   Po zmiksowaniu białek z żółtkami wyłączamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

   Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałki góra/dół). 
Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). 
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i studzimy na kratce.

   Tak upieczony biszkopt bez problemów powinniśmy przeciąć na dwie bądź trzy części.

Przepis pochodzi z strony:




Komentarze