ORZESZKI OWSIANE



Składniki:

  • 100g mąki owsianej
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczka soli

Zagniatamy wszystko , formujemy kuleczki i pieczemy na gazie z obu stron w specjalnej formie (patelni ) do wypieku orzeszków  .
Gotowe , ostudzone orzeszki sklejamy kremem
(  przepis  na krem do wyboru poniżej ).


Krem orzechowy:

  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/2 szkl mleka (zwykłego)
  • 1 margaryna  lub masło
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 2 szkl. mleka w proszku



Cukier , masło i mleko (zwykłe) zagotować .
 Lekko ostudzić i dodać mleko w proszku , kakao i orzechy.
Mieszać tak długo aż masa nie będzie miała grudek .
Lekko schłodzoną masą przekładać orzeszki sklejając po 2szt .



Krem kakowy :

  • 125g masła lub margaryny
  • 125ml wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szkl. mleka w proszku



Masło , wodę, cukier i kakao zagotować .
 Lekko ostudzić i dodać mleko w proszku .
Mieszać tak długo aż masa nie będzie miała grudek.
Schłodzoną masą przekładać orzeszki sklejając po 2szt .



Krem kawowy:

  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • odrobina gorzkiego kakao
  • 50g czekolady czekolady
  • 1/2 batonika/wafelka bezglutenowego ( coś w rodzaju Princessy lub Grześka ale w wersji bez glutenu - te akurat gluten zawierają !!!




Żółtka ubić na parze z cukrem aż masa będzie gęsta.
Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną - ucierać na gładką masę .
Do masy jajecznej dodać spirytus , kawę , kakao, startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i dobrze pokruszony bezglutenowy wafelek .
Wszystko dokładnie połączyć.
Tak przygotowanym kremem napełnić połówki orzeszków i dobrze sklejać .
  






Smacznego!  



Komentarze