DROŻDŻÓWKA





Składniki
  • 400g mieszanki Schar Mix B
  • 10g suszonych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 75g masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka



Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10min .
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny .
Następnie ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 3 części.


Uformuj 3 wałki o równej długości i zapleć warkocz.


Plecionkę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczeni
 i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W miseczce wymieszaj 1 jajko z 1 łyżką mleka,
 następnie posmaruj pędzelkiem plecionkę.

Posyp drożdżówkę kruszonką wykonaną w/g przepisu z linku poniżej :
 https://przepisybez.blogspot.com/2018/02/bezglutenowa-kruszonka.html


Przełóż drożdżówkę do foremki .
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Piecz ok 35 minut.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić przed krojeniem.


Drożdżówkę podawaj ciepłą z masłem i konfiturą


Smacznego! 

Komentarze