Składniki
- 400g mieszanki Schar Mix B
- 10g suszonych drożdży
- 200ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 1 jajko
- 75g masła
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10min .
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny .
Następnie ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 3 części.
Plecionkę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczeni
i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W miseczce wymieszaj 1 jajko z 1 łyżką mleka,
następnie posmaruj pędzelkiem plecionkę.
Posyp drożdżówkę kruszonką wykonaną w/g przepisu z linku poniżej :
https://przepisybez.blogspot.com/2018/02/bezglutenowa-kruszonka.html
Przełóż drożdżówkę do foremki .
i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W miseczce wymieszaj 1 jajko z 1 łyżką mleka,
następnie posmaruj pędzelkiem plecionkę.
Posyp drożdżówkę kruszonką wykonaną w/g przepisu z linku poniżej :
https://przepisybez.blogspot.com/2018/02/bezglutenowa-kruszonka.html
Przełóż drożdżówkę do foremki .
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Piecz ok 35 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz