CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO




Zrobiłam je pierwszy raz , byłam pewna ze nic ciekawego z tego nie będzie , 
ale jesteśmy nimi oczarowani.
 Ciasteczka zniknęły w 5 min i właśnie piekę kolejną blaszkę .
Ciasteczka są zwarte , nie kruszą się , nie łamią ,
 są mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz - coś wspaniałego !



Składniki:
  • 160g kleiku ryżowego (1 opak)
  • 40g wiórek kokosowych (można zastąpić kleikiem )
  • 200g margaryny lub masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka


   Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C .
 Rozpuszczamy margarynę / masło i studzimy.
 Do miski wsypujemy kleik , wiórki ( jeśli nie mamy wiórek uzupełniamy i dodajemy  40g kleiku ryżowego), cukier i ostudzoną margarynę/masło .
  W drugiej misce oddzielamy białko od żółtka . 
Żółtka dodajemy do miski z kleikiem i wiórkami . 
Białka osobno ubijamy z odrobina soli na sztywno .
Wszystko dokładnie mieszamy delikatnie łyżką, aż do połączenia składników. 
 Z powstałej masy robimy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie formując ciasteczka .
    Pieczemy ok 30min z termoobiegiem .

Smacznego!

    ,

Komentarze